Detaylı Arama
0 232 335 01 00
 Üye Girişi
 Üye Ol
 Ücretsiz İlan Ver
 Sepetim
Ana SayfaHayvancılıkCanlı HayvanSolucan

KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI 1000 ADET

Favorilerime Ekle
Fiyatı
250,00 TL
İlan No
4826
İlan Tarihi
2 Aralık 2016
Kimden
Sahibinden
İlan Sahibi:
MFKOrganikTarim
Cep Telefonu
0 (532) 1664414
Sabit Telefon
-
Üyelik Tarihi
:
2 Aralık 2016
İlan Açıklaması
Haritada Göster
KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI (ESENİA FOETİDA) ( BİLGİ)

Geleneksel olarak solucanlar, balık yemi yanı sıra hayvansal gıda ve biyolojik temizlik dahil olmak üzere çeşitli ürünler için protein ve enzim kaynağı olarak gündeme getirilmiştir.
 
Fakat ; Solucanlar kompostlaşabilir ürünleri ve organik atıkları doğal gübreye çevirebilir!   Kuzey Amerika’da ki solucan gübresi üretiminde kullanılan “Esenia Foetida” yani kırmızı Kaliforniya solucanından üretilen organik gübrelerdir.  Patojen madde içermeyen bir nihai ürün olarak çıkarlar.
 
Solucan gübresi gram başına birkaç milyon yararlı bakteri içerir. Bu faydalı bakteriler solucanların mide içerisinden gelmektedir.
 
Bitki büyüme gelişimi, toprak yumuşatma, böcek iticiliği, nem tutma, erkencilik ve kök çürüklüğü gibi kök hastalıklarını engellemek için toprağın yeteneğini geliştirir. Topraktan zararlı mantar ve bakterileri temizler. Aynı zamanda bitki hastalıklarını defetmek gibi önemli yetenekleri de vardır.
 
Solucan gübresinin iyi bilinen özelliklerinden bir diğeri ise genç bitkileri yakma korkusu olmadan istenildiği kadar kullanılabilmesidir. Diğer hayvan gübresi ve suni gübre aksine bitkiler tarafından kolayca ve neredeyse anında emilir ve yakmaya kadar gider.
 
Sağlıklı kök sistemleri için çok önemli yararlı mikroorganizmaların olağandışı yüksek popülasyonları içerir. Ek olarak ise solucan gübresi, toprağı havalandırır, yüksek nem seviyesini korur ve bitkiler ihtiyaçlarını karşılamak istediği zaman ise toprağın içine yavaş yavaş besin bırakır. Mevcut en iyi toprak düzenleyicisidir. Solucan gübreleri tüm bahçe kullanımı ve iç mekân bitkileri için idealdir.
 
Kentleşme sebebiyle arazi eksikliği yaşanan yerlerde küçük ölçekli tarıma ilginin artması solucan gübresine talebin artması demektir. Kimyasal gübre ile sömürülen bir dünyada toprağı geri kazanmanın tek yolu biohumus (solucan gübresi) dir. Artık tarım için iyi bir organik humus kullanarak tekrar verim sağlanabilir.
 
Kırmızı Kaliforniya Solucanları (Gübre Solucanı)
 
Solucanlar günde kendi ağırlığının 2 katı kadar yem tüketebilirler. 
Solucan nüfusu ortalama 3-4 ayda iki katı miktarına çıkabilirler.
Tabi buna solucanın rahatlığı, ortam ısısı, havalandırma ve nemi çok etkilidir.
Ne kadar çok rahat ortam o kadar çok popülasyon ve gübre demektir.
Daha sürdürülebilir bir hayat için solucanlar olmazsa olmazlardır.
 
Silindirik bir vücutları vardır. Genişliği ortalama 3-5 mm dir. Ağırlıkları ise 0.24- 1.4 gram ağırlığında değişir
Solucan dışkıları 5 kat azot, 7 kat daha fazla fosfor, 5 kat daha fazla potasyum ve yutulur organik malzemeden 2 kat daha fazla kalsiyum içerir.
Hayatta kalmaları için Minimum 0 ° C – maksimum 40 ° C aralığında olmalıdır.
Güneş ışığına tahammül edemez güneş ışığına maruz kalan bir solucan, birkaç dakika içinde ölür.
Yaklaşık 5 yıl ve belirli koşullar altında yaşar.1300 adet solucan üretebilir. 
Solucanlar çift cinsiyetli olduğunu ve bu nedenle tüm bireylerin üreyebileceğini söyleyebiliriz. 
2 bin solucan günde 1 kg humus üretebilir.
 
Yumurtaları ise genellikle çıplak gözle oldukça kolay görülür ve elle tutulur. Limon şeklinde sarımsı nesnelerdir.
 
SOLUCAN GÜBRESİ NASIL ÜRETİLİR ?
Solucan gübresi üretmenin en önemli noktası solucanlara yedirilecek yemdir. Sabit kalitede ürün elde etmek için solucanlara mümkün olduğunca sabit bir yem türü verilmelidir.
Solucan gübresi büyükbaş sığır gübresi yedirilerek de elde edilebilir. Esas olanı solucanlar sadece çiftlik gübresiyle beslenebilirler. Çiftlik gübresi yani büyük baş hayvan dışkısı, mikroorganizmalar bakımından oldukça zengindir. 
Ayrıca solucanların ihtiyaç duydukları besinlerin çoğunu da içermektedirler. Hayvan gübresi belki de en iyi solucan yemidir. Zaten Eisenia fetida türü solucanların bir diğer ismi de tamda bu nedenle “gübre solucanıdır.” Solucana yedirilebilecek diğer yem türleri ise at gübresi, domuz dışkısı, Kanatlı hayvan gübresi, tavşan gübresi, koyun keçi lama gübresidir.
 
Fakat çoğu durumlarda bir ön kompostlama yapılmaktadır. Bunun birkaç faydası ise; ham maddenin içerisinde fazla amonyak ve inorganik tuz oranlarının seyreltilmesidir. Ayrıca içerisindeki zararlı bakterilerde bertaraf edilmiş olur. Bu işlemlerden sonra solucanlar için sağlıklı bir yem tüketmesi amaçlanmaktadır. Sağlıklı yem demek sağlıklı işleyen bir sistem demektir!
 
Solucan gübresi üretimi çeşitli şekillerde yapılmaktadır.  Yerde zemine temas edilen şekilde veya teknolojik ayaklı tezgâhlarda üretilebilir. En sağlıklısı yerden yüksekte üretimdir. Bu şekilde dışarıdan zararlı madde ve böceklerin sisteme girişi engellenebilir.
 
Solucanlar yediğinin %60 kadar miktarını dışkılayabilirler.  Solucanlar sürekli yeni yeme hücum ederler. Sistemin içinde sürekli gezinirler. Verilen yemleri tükettikçe yukarı doğru yolculuğa çıkarlar. Onlar yukarı yol aldıkça alt tarafta kalan solucan dışkısı sistemden çıkarılır. Hasat süresi ise 7-9 haftadır. 
Çıkan solucan dışkısının içinde kalan bazı yaramaz solucanlar ise başka bir bölgede göç ettirilirler. Göç işlemi bittikten sonra ise elekten geçirilerek paketleme bölümüne aktarılır. Belli miktarlarda (3-5-10-40 litre) paketlendikten sonra satışa sunulur.
 
Avantajları 
Bitkiler için aynı anda hem besin kaynağı hem de büyümeleri için teşvik olarak etkilidir; 
Humusu az olan toprakları iyileştirir, topraktaki faydalı mikroorganizmaları uyarır, 
Toprağın genel durumunu iyileştirir ve topraktaki organogenetik elemanlarını bitkilerin alabileceği sekle dönüştürür; 
Organik maddeleri az olan topraklar için organik azotun yüksek oranı büyük önem taşımaktadır, özellikle uzun sure mineral gübrelemeden sonra; 
Gübre özün içerdiği besleyici elemanlar daha uzun sure için toprakta kalmaktadır, bu da bitkilerce daha iyi alınmalarını sağlar; 
Hızla suda çözünür ve ziraatta kullanılan tüm ilaç ve gübrelerle uyumludur; 
Bitkilerin sağlam kok sistemi oluşması için yardımcı olur, bitkilerin stres ve patojenlere karsı dayanıklılığını artırır ve ekolojik temiz ziraat ürünlerinin üretimi için mükemmel bir gübredir. 

Sebzeler 
- %30-50 yüksek verim sağlar. 
- Tohum çimlenmesi enerjisinde %40 oranında artış sağlayarak tohum maliyetini düşürür. 
- 10-15 gün erken fide oluşumu sağlar. 
- 10-15 gün hasatta erkencilik sağlar. 
- Ekolojik olması nedeniyle solucan gübresi ile beslenen sebzeler orijinal renk,aroma ve lezzete sahip olur. 
- Sulu solüsyonları yaprak ve gövdede pestisit görevi görür. 

Bağcılık üzerine etkileri 
- Bitki köklerinin hızlı ve sağlıklı gelişmesini sağlar. 
- Üzümlerde erken hasat sağlar böylece kaliteli ve orijinal ürünlerin piyasaya erken girmesini sağlar. 
- Türe özgü aroma ve lezzet kazandırır. 

Patates tarımı üzerine etkileri 
- %40-70 verim artışı sağlar 
- Yıl boyu toprağın besin maddesi içeriğini korur. 
- %15-45 yüksek oranda nişasta sentezlenmesini sağlar. 

Meyvecilik üzerine etkileri 
- Hızlı ve güçlü fidan gelişimi sağlar. 
- %100 başarılı tansplantasyon(şaşırtma) sağlar. 
- Meyveler 10-15 gün erken hasat edilir. 
- Meyveler daha büyük,orijinal morfoloji, aroma ve lezzetli olmalarını sağlar. 
- Meyvelere ekolojik, temiz,kansorejen madde içermeyen yüksek vitamin ve besleyici değerlere sahip özellikler kazandırır. 

Çim üzerine etkisi 
- Çok güçlü,dayanıklı olmalarını ve hızlı büyümelerini sağlar. 
- Çimlerin sararmalarını engeller. 
- Çimlenme verimini artırarak tohum maliyetini düşürür. 

Solucan Gübresinin sebzelerde dikim öncesi sıraya atılması önerilir. Dikim sonrası atılması zorunluluğu durumunda fidenin yaprak iz düşümüne denk gelen toprağa uygulanması önerilir. 
Solucan Gübresinin ağaçlarda dikim öncesi ve sonraki dönemlerde yaprak iz düşümüne denk gelen toprağa uygulanması önerilir. 
HOBİ SOLUCAN YETİŞTİRİCİLİĞİ
YEM OLARAK KULLANILAN ATIK ÇEŞİTLERİ
  • Hayvansal Atıklar,büyükbaş hayvan dışkısı
  • talaş,çay posası,kahve telvesi,yumurta kabuğu
    • TEMEL ŞARTLAR
      • Yaşama ortamlarının iyi havalandırılması ve nem oranının korunması gerekir.
      • Zamanında beslemelidir.
      • Yemin yeteri kadar organik atık içermesi ve solucanların rahatça ulaşabilmesi gerekir.
      • Ortam sıcaklığı +15 ile +30 °C olmalıdır.
      • Yem içerik bakımından hep aynı standartta, aynı cins atıklar, aynı oranda karıştırılarak hazırlanmalıdır.
        • SU: Nehir, kaynak veya kuyu suyu kullanılır. Klorlu su zararlıdır, bekletip kullanmak gerekir. Ayrıca kanalizasyon veya yağmur suyu da kullanılabilir.
          YEM: Yem kalitesi solucan yetiştirilmesinde en önemli etkendir. Yemi gübrenin içindeki mikroorganizmalar meydana getirmektedir.
          Yem için kullanacağınız atıkları mümkün olduğunca küçük parçalara bölerek (bıçak, kıyma makinası vs yardımıyla) hazırlayınız.

          Hobi tipi kabın içinde gönderilen solucanlarınızı güneş görmeyen bir yere yerleştirdikten sonra, başlangıçta yapmanız gereken tek şey günde bir kaç defa kabınızın üst kısmındaki yem kurumaya yüz tuttukça bir spreyle üzerine su püskürtmektir.(yaz aylarında daha fazla kuruma olur)
          Solucanlar yemi gübreye dönüştürdükçe, yem eksilmeye başlayacak ve solucanlar en üst kısımda dolaşmaya başlayacaktır. Her defasında bir parmak kalınlığında 3 günde bir hazırladığınız yemi ekleyip üst kısımlar kurur gibi olunca su püskürtün.
          Kabınızdaki gübre üstten 10 cm kalıncaya kadar yükselince solucanlarınızı başka bir yere taşımanın ve gübre hasadının zamanı gelmiştir. Aynı büyüklükte iki kabınız veya kabınızın iki katı büyüğünü alın ve tabanına 10 cm kalınlığında yemi serin.
          solucan kabınızı boşaltıp solucanları seçin ve yeni yerlerine düzgünce dağıtarak yerleştirin ve 3 günde bir 1 parmak kalınlığında yem vermeye ve su püskürtmeye devam edin. Elde ettiğiniz gübreyi hafifçe kurutarak çok ince olmayan bir elekle eleyip bitkilerinizde kullanın.
          ADAPTASYON
             Yeni bir tür atıkla çalışmak isterseniz yetişkinlerin büyük çoğunluğu yeni yeme alışamaz ve ölürler. Gençler ise kolay alışırlar ve larva çıkarmaya başlarlar. Yeni yeme adaptasyon süreci 2 ? 4 ay arasında değişebilir. Solucanlar yeni ortamlarında daha önce alıştıkları yem veriliyorsa yaklaşık 2 haftada uyum sağlarlar.
          BAKIM
          • Nem oranını % 80 de tutmak için sürekli sulamak gereklidir.
          • Yemi kabartmak gereklidir.
          • Üst konteynır tamamen doluncaya kadar yem eklenmelidir.
            • Örneğin,1000 adet Kırmızı Kaliforniya Solucanı"nı teslim aldıgınız zaman minimum 60cmx60cm boyutlarında plastik bir kabın içine  gazete kağıdını  şeritler şeklinde kesip solucanlara yatak olması için yerleştiriniz.
              Daha sonra teslim aldıgınız kutu içindeki solucanları gübreleriyle birlikte plastik kabınıza dökünüz.Döktüğünüz içinde solucan bulunan gübrenin nemini camsil fısfısının içine su koyarak tazeleyiniz.Solucanların içinde bulundugu gübrenin nemini 3-4 günde bir kontrol etmelisiniz.Gübre ne çok vıcık vıcık olacak ne de kupkuru.Elinize giydiginiz bir eldiven ile gübreden bir avuç alıp sıkınız,sıkınca avucunuzdan en fazla 1-2 damla su damlamalıdır.Vıcık vıcık su olmamalıdır,gübreyi avucunuzda sıktığınız zaman yapışıp topaklanıyorsa ortamın nemi uygun demektir.Tek yapmanız gereken 3-4 günde bir plastik cam-sil şişesine su doldurup fıs fıs şeklinde nemlendirmenizdir.

© Copyright 2024 aliemmi.com