Toprak çim için birinci dereceden etken faktördür. İyi bir çim için, çim köklerinin rahatça gelişebileceği, drenajı yüksek geçirgen yapılı hafif kumlu topraklara ihtiyaç duyulur.
Yurdumuz, çok çeşitli toprak yapılarını bir arada görebileceğimiz zengin toprak çeşitliliğini içerisinde barındırır. Bu yapılardan bazıları çim gelişimi ve ömrü için çok uygun olsa da bazı toprak yapıları da çim için son derece elverişsiz yapı oluşturmaktadır.
Türkiye geneli itibari toprak yapısı killidir. Killi topraklar su tutma kapasiteleri yüksek olan ağır topraklardır. Muhteviyatında ki kil yapışkan bir materyal olduğu için toprağı avucunuzda sıktığınızda toprak birbirine yapışır. Kurak şartlarda da toprak beton gibi katılaşır. Killi yapıdan dolayı çim kökleri toprak içinde rahat hareket imkanı bulamaz ve sıkışık ve az gelişme gösterdiği için çim dokusunda yer yer kelleşmeler meydana gelebilir. Bunun yanında su tutma oranları yüksek olduğundan dolayı fazla suyu tahliye etmedikleri için sudan kaynaklanan mantar ve yosun hastalıklarına da davetiye çıkarmış olurlar.
Toprağınızın killi olup olmadığını anlamak için, hafif nemli iken elinize bir parça toprak alarak sıkın. Eğer toprak birbirine yapışıp topak oluyorsa toprağınız killidir. Bu yapıdaki bir toprağa çim uygularsanız çiminizin ömrü günden güne kötüye gider. İlk önce çimlerde sararmalar, ardından çimde seyrekleşme ve sonunda kel kel görüntüler ile birlikte çimlerde ada ada ayrılmalar görürsünüz.
Oysaki çim alanlar için ideal toprak yapısı kum oranı yüksek hafif topraklardır. Bu sayede çim kökleri rahat hareket ederek gelişir ve çim yüzeyin halı gibi sık dokulu olmasını sağlar. Fazla suyunda hızlı tahliyesi ile hastalık riskini azaltırlar.
Eğer sizinde toprağınız killi yapıda ise toprağın üstten 10-15cm kısmının atılarak, kumlu geçirgen ve hafif yapılı toprak ile değiştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede çimleriniz çok daha uzun ömürlü olacaktır
Toprak